Про виноград від А до Я

  


intgold.ru - ювелирные изделия на заказ.

вино з винограду виноград виноградарство виноградні кущі виноградна лоза виноградний виноградний сік виноградник вирощування винограду для винограду кущі винограду лікування виноградом обрізка винограду обрізка лоз під час обрізання винограду посадка винограду при вирощуванні винограду саджанці винограду сорти винограду столові сорти винограду столовий сорт винограду укриття кущів на зиму форма винограду хвороби винограду ягоди винограду

Обрізка винограду

Обрізка винограду обов'язковий прийом, без якого не можна забезпечити щорічне отримання високого врожаю хорошої якості.  При обрізанні винограду щорічно видаляється більшість однорічного приросту (5090%) і значна частина багаторічної деревини. Необхідність сильної обрізки викликається дуже швидким і сильним зростанням зелених пагонів, причому сильніше всього ростуть ті пагони, які далі віддалені від основи куща.

Остання властивість винограду отримало назву полярність.

Обрізка винограду виноградні кущі
Сильний ріст пагонів і явище полярності призводять до того, що виноградні кущі, в природному стані дуже швидко розростаються. На сильно розрослися кущах плодоношення зосереджується на периферії.  За допомогою обрізки винограду і його підв'язки до опор, виноградного куща надають ту форму, яка найбільш зручна в даних кліматичних умовах.

Обрізка на плодове ланка. Обрізка винограду при обрізці винограду У більшості систем формування кущів з метою боротьби з полярністю проводиться обрізка на плодове ланка. Вона полягає в тому, що на дворічний частини кожного рукава залишають по дві втечі. Один верхній, призначений для плодоношення, обрізається довго, на 615 очок, інший нижній, званий сучком заміщення, обрізається коротко, на 24 очка. Так як при короткій обрізці полярність не проявляється, пагони на сучку заміщення (якщо він здоровий) ростуть сильними, і в наступному році вони використовуються для створення нового плодового ланки.

Пагони, що залишаються на плодоношення, в залежності від довжини обрізки і характеру підв'язки (прямо, з вигином) у різних районах виноградарства називають стрілками, лозами плодоношення, дугами, батогами.  Також застосовуються бесштамбовие віялові форміровке: двосторонні чотирьох-, шестірукавние і односторонні двох-, четирехрукавние.  Створення двосторонньої четирехрукавной віялової формування.

У перший рік при формуванні потрібно виростити не менше двох, в другий не менше чотирьох, в третій є не менш восьми сильних пагонів. Однак це зовсім не означає, що на кущі треба залишати лише стільки пагонів, скільки їх необхідно для формування. У перший рік рекомендується вирощувати на кущі 34, в другій 610, в третій близько 20 пагонів.  Обрізання молодих кущів винограду краще проводити навесні. Восени ж довгі однорічні пагони можна вкоротити для зручності укриття.

При навесні другого року на кущі залишають два сильніших втечі, кожен з яких обрізають на 46 очок.  Навесні третього року формують рукави. Для цього залишають чотири добре розвинених, зручно розташованих однорічних втечі, які підрізають до 50 60 см. Після розпускання бруньок на кожному з них у верхній частині залишають 34 добре ростуть зелених втечі, інші видаляють.

На сильних кущах плодоносні пагони можна не виламувати, залишати їх для одержання врожаю.  Навесні четвертого року на рукавах формують плодові ланки: на кожному рукаві один потужний втечу обрізають довго, на 812 очок (лоза плодоношення) та іншої коротко, на 34 очки (сучок заміщення). На сформованому таким чином кущі повинно бути чотири лози плодоношення і чотири сучка заміщення.  Таким же шляхом формують шестірукавную віялову формування.

В цьому випадку навесні третього року окрім чотирьох однорічних пагонів для формування рукавів у поточному році залишають ще два більш коротко підрізаних однорічних втечі для формування їх у наступному році. Навесні четвертого року плодові ланки формують на чотирьох рукавах, а навесні п'ятого року ще на двох. При наявності на кущах навесні третього року шести добре розвинених пагонів всі шість рукавів можна сформувати одночасно і навесні четвертого року закінчити формування. Швидкість формування кущів залежить від сили росту пагонів і від заміщення їх визрівання. При слабкому зростанні пагонів, поганий визріванні їх формування затягується.

Якщо навесні третього року на кущі не виявляється чотирьох досить потужних, зручно розташованих пагонів, на майбутні рукави залишають 23 втечі (в залежності від їх наявності), інші формують в наступному році.  Для формування кущів за типом односторонньої віялової форміровке під час обрізання винограду, починаючи з першого року життя, залишають тільки ті пагони, які направлені в потрібну сторону. Це треба враховувати і при уламку, і при підв'язці пагонів. Одностороння Формування більш зручна для укладання й укриття лоз на зиму.

У зоні укривного виноградарства рукави не довговічні. Середній продуктивний вік рукавів 46 років, а в несприятливих умовах (наприклад, при ослабленні кущів у літній період від посухи) він ще скорочується. Ослаблені рукава необхідно систематично замінювати новими, використовуючи для цього порослеві пагони.

Тому біля основи куща завжди потрібно мати 24 добре розвинутих, зручно розташованих порослевих втечі діаметром 712 мм. Їх потрібно залишати при весняної уламку, починаючи з третього року формування. У молодих кущів досить мати два порослевих втечі, у кущів більш старшого віку чотири.  Порослеві пагони в залежності від стану рукавів обрізають довго на 712 очок (на лози для плодоношення і формування рукавів) або коротко на сучки заміщення.

  


кущі винограду, обрізка винограду, під час обрізання винограду, виноградні кущі, виноградарство


© Copyright vinogradnik.ks.ua
Про виноград, сорти винограду й його корисних властивостях.