Про виноград від А до Я

  

меню



вино з винограду виноград виноградарство виноградні кущі виноградна лоза виноградний виноградний сік виноградник вирощування винограду для винограду кущі винограду лікування виноградом обрізка винограду обрізка лоз під час обрізання винограду посадка винограду при вирощуванні винограду саджанці винограду сорти винограду столові сорти винограду столовий сорт винограду укриття кущів на зиму форма винограду хвороби винограду ягоди винограду

Користь винограду

Про сновним частина виноградної ягоди, визначає поживну цінність і смакові якості винограду - цукру, яких зазвичай міститься від 12 до 32%.  Цукор виноградної ягоди дуже поживний. При згоранні 1 грама цукру ягоди виділяється в середньому 4 калорії енергії.

Тобто: поживні речовини, що містяться в 1 кг винограду, дають людині енергію, що дорівнює 700-800 калорій, що складає приблизно 25-30% денної потреби людини в калоріях.  Один кілограм винограду по калорійності дорівнює: 227 гр хліба, 387 гр м'яса, 1 кг 100 г картоплі, 1 кг 105 г молока. Поживність 1 кг винограду вище поживності 1 л коров'ячого молока, і нерідко прирівнюється до поживності материнського молока людини.

Недарма виноградний сік іноді називають рослинним молоком.  Сахара винограду - глюкоза, фруктоза і сахароза. Ступінь солодощі - різна. Якщо прийняти ефект солодощі глюкози за одиницю, то солодкість сахарози буде в 1.45 рази вище, а солодкість фруктози - в 2.2 рази вище солодощі глюкози.

У більшості випадків сахароза відсутній у виноградній ягоді або міститься в дуже малих кількостях.  Крім цукрів, виноград багатий органічними кислотами, що дозволяє використовувати виноград в дієтичних цілях. У ягодах винограду містяться такі кислоти: винна, глюконова, яблучна, лимонна, янтарна, щавлева. В організмі людини ці кислоти легко перетворюються, виділяючи тепло, але не викликаючи при цьому окислення крові.

Впливаючи на шлунковий сік, кислоти винограду поліпшують травлення, апетит, перешкоджають утворенню каменів у нирках.  Основна кислота виноградної ягоди - винна. Наявність у ягоді щавлевої кислоти надає їй трав'янистий смак, навіть якщо цукрів у ягоді достатньо.

Завдяки винної, глюконової та лимонної кислот смак ягід приємний, м'який. Ці кислоти корисні для людини.  Важливе значення для харчування людини має і те, що в ягодах винограду є потрібні організму елементи, що входять до мінеральні солі. Це калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, сірка.

Крім того, в соку ягід містяться дуже важливі для життя мікроелементи: марганець, мідь, кобальт, нікель, титан, алюміній, кремній, цинк, бор, хром. Така велика кількість мікроелементів покращує кровообіг у людини, формування кісток у дітей.  У виноградної ягоді містяться необхідні людині вітаміни Р, С, каротин, В1, В2, В6, Д, Е, РР.  Виноградні ягоди містять у великій кількості потрібні для живлення пектинові речовини (0.2-1.5%, частіше 0.4%).

Пектиновими речовинами багата шкірка ягід (0.6-2.0%). У людському організмі пектинові речовини здатні давати з радіоактивними металами нерозчинні солі (пектини), які виводяться з організму і таким чином попереджають або послаблюють негативний вплив потрапили в нього радіоактивних елементів. Користь винограду виноград Особливо корисний виноград для дітей: вони добре ростуть і стають менш дратівливими. У Франції спеціально проведеної експертизою з'ясовано, що при щоденному вживанні школярами близько 1 кг. свіжого винограду вони додають у вазі за місяць від 1.5 до 4 кг.

Зважаючи на велику калорійності і здатності швидко відновлювати сили, виноград дуже корисний для людей, що займаються фізичною працею або спортом, розумовою працею.  Виноград допомагає при занепаді сил, недокрів'ї, розладах нервової системи, порушеннях обміну речовин (діатез). Благотворно впливає виноград на серцеву мускулатуру, зміцнює діяльність серцевого м'яза, підсилює обмін речовин.

Виноград сприяє виведенню з організму шкідливих продуктів обміну, посилює діяльність нирок. Тому він запобігає і виліковує сечокам'яні хвороби, подагру та інші хвороби обміну. Вживання винограду нормалізує склад шлункового соку, покращує засвоєння їжі.  - На немитих ягодах можуть залишитися пестициди, грибкові і дріжджові організми і пил;  - Чорний виноград може провокувати мігрень.

Поліфеноли і таніни, присутні в червоному винограді, можуть викликати мігрень. Але головний недолік винограду - це забруднення на шкірці: дріжджові гриби і цвілі, шкідливі речовини із забрудненого повітря, а також залишки пестицидів. Тому перед вживанням виноград слід ретельно мити.

  


виноградний сік, виноградний, ягоди винограду, виноград


© Copyright vinogradnik.ks.ua
Про виноград, сорти винограду й його корисних властивостях.