Про виноград від А до Я

  

меню


Угол проспект, заходите нотариус гагарина.
Посмотрите: Hello Kitty Часы наручные hkrj15 . Выгодная сделка!

вино з винограду виноград виноградарство виноградні кущі виноградна лоза виноградний виноградний сік виноградник вирощування винограду для винограду кущі винограду лікування виноградом обрізка винограду обрізка лоз під час обрізання винограду посадка винограду при вирощуванні винограду саджанці винограду сорти винограду столові сорти винограду столовий сорт винограду укриття кущів на зиму форма винограду хвороби винограду ягоди винограду

Як вирощувати виноград

Садити виноград краще всього на південному схилі або біля південної стіни будинку корінням на північ, кроною на південь.  Формування кущів винограду Щоб зрозуміти, як формувати кущ винограду, треба знати його будову.

Кущ складається з підземного штамба, що розростається з черешка і знаходиться в грунті, надземного штамба - вертикального стовбура куща (у районах неукривного виноградарства), голови куща - надземного стовбура, від яких відходять багаторічні гілки (рукави), і однорічних лоз з розвиваються на них пагонами.  Всі типи форміровок можна розділити на 2 групи: штамбові і бесштамбовие. Штамбові Формування застосовують там, де виноградні кущі на зиму не вкривають; для районів укривного виноградарства придатні бесштамбовие формування, зручні для укриття.

Бесштамбовие Формування підрозділяють на чашоподібні, віялові і кордони. Так як в більшості виноградарських районів нашої країни кущі винограду на зиму вкривають, найбільшого поширення набули бесштамбовие формування, особливо многорукавная віялова.  Вієрній Формування Для неї характерна наявність чотирьох рукавів, розташованих по 2 на кожній стороні куща. На рукавах формують плодові ланки, що складаються з сучка заміщення та плодоносної лози (стрілки, дуги або батоги).

Виводять Формування так. На 2-й рік після посадки на кущі залишають 2 лози, які обрізають на 2 - 3 очки. Улітку при уламку пагонів залишають 4 нижніх сильних втечі, а інші видаляють. Що залишилися в подальшому отплодоносівшіе виноградні лози щорічно видаляють, а з пагонів, що виросли на сучках заміщення, формують нові плодові ланки - нижній пагін обрізають на черговий сучок заміщення, а верхній - на плодоношення, причому в залежності від потужності куща обрізають то короче, то довші.

Слід мати на увазі, що на сучок заміщення треба різати втечу, що йде в бік від рукава. Якщо нижній пагін на сучку заміщення зростає в напрямку рукави, то її вирізують ще при проведенні уламки зелених пагонів. Дотримання цього правила дає можливість під час обрізання отплодоносивших виноградних лоз наносити рани тільки з одного боку рукава, не порушуючи основних провідних шляхів в тканинах рукава, по яких надходять з коренів до втеч та грона живильні речовини і волога.  Якщо в перші роки кущ росте слабко, то спочатку формують не 4, а 2 рукави, а потім інші.  Вієрній многорукавная Формування Залежно від сили росту молодого куща в перші роки залишають 4-6 сильних пагонів, коротко їх обрізаючи.

Ці пагони винограду потрібні для створення основи рукавів.  На 2-3-й рік 2-4 сильних втечі в середині куща обрізають на 6-8 очок і підв'язують похило. Прискореним способом можна формувати і весь молодий виноградний кущ. При хорошому зростанні кущів на 2-й, а при слабкому зростанні на 3-й рік після посадки з розвинулися на коротко обрізаних лозах пагонів залишають 4, а решта виламують. При формуванні куща по віялової системі залишені пагони прищипують над 2 - 3 листом, а при формуванні по многорукавная віялової системі - на висоті 40-60 см (крайні пагони прищипують вище), щоб викликати розвиток пасинків.

З усіх розвинених пасинків на кожному пагоні залишають по 2 верхніх, з яких у наступному році формують плодові ланки.  Похилий або косою кордон Створюють один сильний рукав, по довжині якого розташовується кілька плодових ланок.  У рік посадки на кущі винограду вирощують 1 довгий втечу. На 2-й рік після посадки втечу обрізають на довжину всієї добре визрілий частини, але так, щоб після підв'язки ero в похилому положенні до нижньої дроті останній вічко був направлений вниз. Після розпускання бруньок виламують зайві пагони.

Видаляють всі пагони в нижній частині рукава до дроту і проріджують пагони на решті частини рукава, залишаючи лише кілька пагонів (на верхній стороні рукави) з відстанню між ними 35-40 см. Не виламують також остання втеча, необхідний для продовження рукави .  Навесні наступного року однорічні лози обрізають по довжині рукава на 2-3 очка, а верхню на таку Довжину, щоб після підв'язки її в горизонтальному по нижній дроті шпалери, 2 інших втечі (по одному з кожної сторони куща) підрізають коротко, залишаючи 2-3 вічка. Після розпускання бруньок на довго обрізаних лозах всі пагони, за винятком двох верхніх, виламують.

З надісланих пагонів у майбутньому році формують плодові ланки - нижні ріжуть на 2 - 3 очки (сучки заміщення), верхні більш довго - на плодоношення.  З пагонів винограду, які виросли на коротко обрізаних лозах біля основи куща, верхні ріжуть на 8 - 10 очок і вже описаним способом формують із них нові рукави, а нижні - знову ріжуть коротко.  Надалі, якщо необхідно, і нижні пагони обрізають довго для отримання рукавів або щорічно підрізають коротко для виведення нових рукавів замість старих (ланка омолодження).  У наступні роки дотримуються ті ж правила обрізки, що і при віялової форміровке.  З кожним роком рукави подовжуються, на них більше з'являється ран, вони старіють і втрачають продуктивність.

Такі рукави треба замінювати новими, для чого їх формують з пагонів, що розвиваються на голові куща винограду або на ланках омолодження, вищевикладеним способом.  Нові рукава можна виводити також прискореним способом з використанням пасинків. Сильний втечу, що йде з голови куща, прищипують на висоті 40 - 60 см. Розвинені після прищіпки пасинки, за винятком верхніх двох, виламують. З решти пасинків наступної весни формують плодові ланки.

Після розпускання бруньок на новій частині кордону залишають кілька пагонів на відстані 35-40 см один від одного і виламують інші.  На 4-й рік на першій частині кордону (трирічного віку) на кожному сучку формують плодові ланки, а на другій частині (дворічної) пагони обрізають на сучки, на яких будуть формувати плодові ланки навесні 5-го року.  Надалі щорічно на сформованих таким чином на кордоні рукавах нижній пагін обрізають коротко - на сучок заміщення, а верхній довго - на плодоношення. Плодоносні лози підв'язують похило до другої дроті або згинають дугами і кінці прив'язують до першої дроті.

Коли рукави сильно подовжуються і вкривати їх стає важко, на зміну їм виводять нові. Для цього біля основи старого рукави при уламку залишають втечу винограду, який потім обрізають на 2-3 очка. З отриманих пагонів у наступному році формують плодове ланка, а старий рукав вирізують біля основи.  Як і віялові формування, кордон можна виводити прискореним способом з використанням пасинків. Сильний і досить довгий втечу на початку літа прищипують і підв'язують в похилому положенні до першої дроті.

Коли розвинуться пасинки, їх залишають у потрібних місцях, а зайві виламують. Навесні наступного року кожен торішній пасинок обрізають на 2-3 очка і з отриманих на них пагонів у подальшому формують плодові ланки. Таким же способом нормують новий кордон, якщо потрібно замінити старий, який втратив продуктивність.

Чашоподібна Формування Застосовується при культурі винограду на колах і загущеною посадці кущів. Виводиться в основному так само, як і віялова формування, але рукави розташовуються не в одній площині, а направляються в різні боки, внаслідок чого кущ набуває вид чаші. На кожному рукаві щорічно доставляють сучок заміщення і плодову лозу. Плодові лози згинають в дуги і кінці прив'язують до поставленого в центрі чаші колу.

Всі зелені пагони, в міру зростання підв'язують навколо кола.  Донська чаша Кущі винограду висаджують квадратно-гніздовим способом. Відстань між центрами гнізд близько 4 м. В одну яму розміром 70X70X70 см виводити 4 саджанця - по одному в кожному кутку квадрата. Відступивши від центру ями (гнізда) на 1,5 м, по кутах квадрата встановлюють 4 кола висотою 1,2-1,3 м. кілків на висоті 1 м від землі прив'язують жердини.

У перші 2 роки кущі винограду підрізають коротко, щоб до початку 3-го року виростити 2-3 сильних втечі. Ці пагони прив'язують до жердин і вкорочують.  На початку 4-го року встановлюють по кутах квадрата нa відстані 2,35 м від центру гнізда ще 4 кола довше поставлених раніше і до них теж прив'язують жердини, але вже на висоті 2 м. До цих жердин підв'язують лози і зелені пагони.

На кожному кущі винограду в гнізді формують по 3-4 багаторічних рукави довжиною 70-100 см, з 4-5 довгими відгалуженнями і плодовими лозами і сучками на них. Якщо будь-яку частину куща необхідно видалити, то замість неї вирощують нову з порослевих пагонів.  Кущі, сформовані у вид донський чаші, ефектні, ошатні, служать прикрасою ділянки і можуть давати врожай до 50 кг і більше.  Вертикальний кордон застосовується головним чином при вирощуванні винограду біля стін, альтанок, веранд. У зоні неукривного виноградарства для цього підходять всі сорти, в укривний зоні - тільки досить морозостійкі.

На 2-й рік після посадки кущ обрізають на 2 очка і вирощують 2 сильних втечі.  На 3-й рік обидва втечі підрізають довго і підв'язують один у вертикальному положенні, а інший - у горизонтальному. Перший втечу використовують для виведення кордону, другий-для одержання врожаю. Однак при слабкому розвитку куща залишають тільки один, вертикальний, втечу.

Очки вертикального торішнього втечі вирізують до висоти першого дроту. На 3-6 очок вище дроту втечу обрізають. Розвинені бічні пагони підв'язують похило на обидві сторони, а верхній втечу-вертикально, для продовження кордону. При черговій обрізку бічні пагони обрізають на 2-3 очка і на них, потім створюють плодові ланки, а верхній втечу обрізають на 3-6 очок вище черговий дроту.

З надісланих очок розвиваються бічні пагони, які використовуються для утворення плодових ланок, а верхній - для продовження кордону. Якщо внизу друга втеча залишали на плодоношення, то на початку 4 роки її вирізують біля основи.  Надалі залишають пагони тільки на бічних гілках, всі порослеві пагони виламують.

Для заміни старого кордону спочатку біля основи виноградного куща вирощують новий сильний втечу і приступають формування нового кордону. Через рік старий кордон вирізають.  Для того щоб вивести кущ винограду на балкон, в перші роки вирощують на ньому 1-2 втечі, обрізаючи їх кожен рік з залишенням всій визрілий частини і даючи рости на кожному тільки верхньому побіжу (бічні виламують). Коли лози досягнуть балкона, на них (формують по декілька рукавів різної довжини. Високоштамбовая Формування (молдавська) рекомендується для неукривной зони.

На 2-й рік після посадки на кущі вирощують 2 сильних втечі, які після досягнення довжини 150-160 см згинають на висоті 80 см в протилежні сторони в площині ряду і підв'язують горизонтально до дроту, створюючи таким чином з кожного втечі штамб і плече.  Навесні 3-го року горизонтальну частину втечі (основу плеча) вкорочують, залишаючи 70-80 см з 7-10 оченятами, і вирощують на ній 5 пагонів - один біля основи плеча, решта на відстані 20-25 см один від одного. Зайві пагони на плечі, штамбі і голові куща виламують.  Навесні 4-го року втечу на кінці кожного плеча обрізають на 7-8 очок на плодоношення, пагони біля основи плеча підрізають на 5-6 очок, з яких у подальшому можна було б сформувати додаткове плече на кожному штамбі, інші пагони обрізають з залишенням 3 -4 очок (ріжки) для формування на них плодових ланок.

При уламку видаляють всі знову розвинулися паростки, двійники на ріжках, зайві пагони на основних плечах, а на додаткових плечах залишають по 3 втечі на відстані 20-25 см один від одного.  Навесні 5-го року на всіх ріжках формують плодові ланки, що складаються з плодових стрілок (батогів) з 8-10 очками і сучків заміщення (2-3 вічка). На кожному з додаткових плечей залишають по 2-3 ріжка з 3-4 вічками, на яких в подальшому формують плодові ланки.

Так формують кущі винограду на багатих, забезпечених вологою грунтах. На бідних грунтах кущі ростуть слабо, тому процес формування їх затримується. У перші 2 роки пагони обрізають коротко, на 3-4 очка, а штамби виганяють на 3-й рік. Крім того, не формують додаткових плечей і лози на плодоношення обрізають коротше - на 5-6 очок.

Замість двох можна виганяти 1 штамб з одним плечем, а друге плече, в протилежну сторону, сформувати на рік пізніше з втечі, що розвивається в місці згину.  Дроту натягують у 3 яруси - 2 нижніх на висоті 80 см (до них підв'язують плечі), 2 середніх, вище на 30-35 см (для підв'язки лоз) і 2 верхніх, на 40 - 50 см вище середніх, для заводу зеленого приросту.  У залежності від сорту, грунту, системи форміровке району зростання застосовують різні способи обрізки кущів винограду: коротку, середню, довгу, дуже довгу і змішану.  Обрізку лоз на 1-2 очка називають дуже короткою, на 3-4 очка - короткою, на 5-6 очок - середньої, на 7-8 очок - довгою і на 9-12 очок - дуже довгою. Якщо одні лози на кущі ріжуть коротко, а інші - довго, то це буде змішана обрізка.

Найбільш високі врожаї можна одержувати при змішаній обрізку кущів, але якість одержуваного врожаю буде хорошим лише за умови повного забезпечення вологою і поживними речовинами та своєчасного і ретельного догляду за кущами.  У посушливих зонах і на бідних грунтах лози слід обрізати коротше.  Кількість залишаються на кущі очок називають навантаженням куща вічками, а кількість розвинулися з них пагонів - навантаженням пагонами.  Слід враховувати, що кущі різних сортів і навіть одного й того ж сорту не можна обрізати однаково, кожен кущ в залежності від його потужності вимагає індивідуального підходу.

Якщо пагони за вегетацію дали дуже сильний прикриє і на старих частинах куща і рукавах прокинулося багато сплячих нирок, значить кущ був недостатньо навантажений пагонами і врожаєм, тому в наступному році ньому залишають більше очок. Якщо приріст куща був слабкий, навантаження зменшують. Залежно від сили росту виноградного куща на ньому формують 3-4 або 5-6 рукавів з плодовими ланками на них. Чим сильніше і товщі втечу, тим довше його залишають при обрізку. Замість однієї можна залишати 2 плодові лози на рукавах при одному сучку заміщення.

Слід відзначити, що в природних умовах зростання кущів на ділянці у зв'язку з різними непередбаченими обставинами не завжди вдається в точності дотримуватися прийнятої системи формування та обрізки. Іноді частина вічок і лоз може бути пошкоджена морозами або механічно при переховуванні і раскриваніі кущів, пагони можуть не вирости в потрібному місці або постраждати від весняних заморозків і пр.  Все ж таки необхідно, наскільки це можливо, прагнути до підтримки прийнятої форми куща, так як тільки сформовані і правильно обрізати кущі винограду можуть давати високі врожаї гарної якості.

Показником правильної обрізки є висока якість врожаю і розвиток пагонів характерною для даного сорту потужності.  Якщо врожай дуже великий, пагони ростуть слабо і не в змозі забезпечити його необхідними поживними речовинами, якість ягід знижується. Значить, при черговій обрізку навантаження кущів вічками треба зменшити.

Необхідно так регулювати навантаження, щоб отримувати виноград гарної якості при нормальному зростанні пагонів.  Урожай з куща в умовах присадибної ділянки може бути різним: при загущеною посадці - 2-3 кг винограду при площі живлення 2,5 X2 м, 3X2 м 5-10 кг і більше. Ще більший врожай можливий при одиночній посадці кущів. Відомі випадки, коли любителі отримували до 100 кг винограду з 15-20-літніх кущів.

Правила та техніка обрізки винограду При обрізанні кущів винограду необхідно дотримуватися правила плодового ланки, що формується на торішньому сучку заміщення. Але якщо на сучку пагони вийшли слабкі, то нижній ріжуть на черговий сучок заміщення, а верхній видаляють. На плодоношення в цьому випадку залишають одну з добре розвинених лоз на отплодоносивших гілки.  У тих випадках, коли на сучку заміщення взагалі немає відповідного втечі, для чергового сучка вибирають виросла поблизу лозу на багаторічній частини виноградного рукави.

На заміщення і плодоношення залишають тільки найбільш розвинені і неушкоджені лози.  Тонкі, з укороченими міжвузлями, потворні і дуже товсті лози для цього непридатні.  Зрізи під час обрізання повинні бути гладкими, по можливості невеликими і тільки з одного боку рукава. Суки заміщення завжди повинні бути нижче плодових лоз і спрямовані назовні від куща.

Небажано залишати сучки на отплодоносивших лозі, оскільки це порушує правила нанесення ран і призводить до швидкого подовження рукавів винограду.  Для заміни старих рукавів вирощують пагони від формування куща і протягом 2 років або прискореним способом за 1 рік формують із них нові рукави з плодовими ланками.  Самими плодоносними є пагони, які виросли на торішній деревині. Проте добре розвинені і 1 навіть жирові лози на багаторічній деревині винограду можуть плодоносити, тому при необхідності і їх можна використовувати для одержання врожаю.

Різні сорти винограду, які ростуть у різних грунтово-кліматичних умовах, обрізають на неоднакову довжину, тому дати конкретну рекомендацію для всіх випадків неможливо. Орієнтовно можна сказати, що лози тих сортів, у яких нижні бруньки відрізняються високою плодоносністю, слід різати коротше - на 5-8 нирок і менше (багато європейських та європейсько-амурські сорту). Якщо ж нижні бруньки в корту малоплодоносние або безплідні, довжину обрізки Збільшують до 10-12 нирок (середньоазіатські, вірменські й деякі інші сорти винограду).  Обрізають виноград секатором і пилкою. Секатор необхідно гостро нагострити і відрегулювати так, щоб їм можна було різати по всій довжині леза найтоншу папір.

Пила повинна мати злегка зігнуте у вигляді коси полотно завдовжки 25-30 см, зубці повинні бути добре наточені і мати нахил у бік ручки (пиляти на себе). Секатором обрізають 1 -, 2 -, 3-річні лози, більш товсті - пилкою. При роботі секатор тримають так, щоб ніж був з боку залишеної частини лози. Це сприяє отриманню чистих зрізів.

Якщо втеча вирізають повністю, після зрізу не повинно залишатися пенька.  У районах укривного виноградарства обрізку рекомендують проводити в два прийоми - восени і навесні. Восени видаляють всі непотрібні для формування і отримання врожаю лози, весняну обрізку проводять з урахуванням підмерзання нирок.  Щоб встановити відсоток загиблих очок, з кількох кущів сорту винограду зрізають 5-6 ліз і через кожне очко роблять поздовжній зріз гострим ножем.

Якщо бруньки на зрізі зелені, значить вони живі; коричневий або чорний колір свідчить про загибель бруньок. Підраховують кількість переглянутих очок, у тому числі пошкоджених. Потім число пошкоджених очок множать на 100 і результат ділять на кількість усіх переглянутих очок. Отримують відсоток пошкоджених очок, відповідно до якого збільшують навантаження кущів винограду очками.

Догляд за виноградом 1. Місце посадки вибирають сонячне, не затінене деревами й будівлями. Грунти під вирощування підходять будь-які, за винятком низинних, затоплюваних ділянок і засолених грунтів.  2. Під посадку копають ями глибиною і шириною 70-80 см і заповнюють їх родючою землею з додаванням старого перепрілого гною і піску в пропорції 10:3:1. Ями заповнюють не повністю, залишаючи поглиблення в 15-20 см, в яке згодом будуть укладати лози для зимівлі.

3. Строки посадки: живці та дворічні зимували саджанці висаджують у квітні, зелені вегетуючі саджанці висаджують з середини травня до середини червня після того, як мине небезпека пошкодження їх весняними заморозками зворотніми. Живці та дворічні зимували саджанці можна висаджувати також у жовтні перед настанням стійких заморозків на грунті.  4. При посадці саджанців у приготовленої грунті роблять ямку і встановлюють у неї саджанець так, щоб п'ята (підстава) саджанця розташовувалися на глибині 50 см від краю ями. Потім, розправляючи коріння горизонтально, поступово підсипають землю, поки над поверхнею не залишиться 3 нирок (або 3 листочків, якщо це зелений саджанець).

Садити виноград краще всього на південному схилі або біля південної стіни будинку корінням на північ, кроною на південь.  Формування кущів винограду Щоб зрозуміти, як формувати кущ винограду, треба знати його будову.

Кущ складається з підземного штамба, що розростається з черешка і знаходиться в грунті, надземного штамба - вертикального стовбура куща (у районах неукривного виноградарства), голови куща - надземного стовбура, від яких відходять багаторічні гілки (рукави), і однорічних лоз з розвиваються на них пагонами.  Всі типи форміровок можна розділити на 2 групи: штамбові і бесштамбовие. Штамбові Формування застосовують там, де виноградні кущі на зиму не вкривають; для районів укривного виноградарства придатні бесштамбовие формування, зручні для укриття.

Бесштамбовие Формування підрозділяють на чашоподібні, віялові і кордони. Так як в більшості виноградарських районів нашої країни кущі винограду на зиму вкривають, найбільшого поширення набули бесштамбовие формування, особливо многорукавная віялова.  Вієрній Формування Для неї характерна наявність чотирьох рукавів, розташованих по 2 на кожній стороні куща. На рукавах формують плодові ланки, що складаються з сучка заміщення та плодоносної лози (стрілки, дуги або батоги).

Виводять Формування так. На 2-й рік після посадки на кущі залишають 2 лози, які обрізають на 2 - 3 очки. Улітку при уламку пагонів залишають 4 нижніх сильних втечі, а інші видаляють. Що залишилися в подальшому отплодоносівшіе виноградні лози щорічно видаляють, а з пагонів, що виросли на сучках заміщення, формують нові плодові ланки - нижній пагін обрізають на черговий сучок заміщення, а верхній - на плодоношення, причому в залежності від потужності куща обрізають то короче, то довші.

Слід мати на увазі, що на сучок заміщення треба різати втечу, що йде в бік від рукава. Якщо нижній пагін на сучку заміщення зростає в напрямку рукави, то її вирізують ще при проведенні уламки зелених пагонів. Дотримання цього правила дає можливість під час обрізання отплодоносивших виноградних лоз наносити рани тільки з одного боку рукава, не порушуючи основних провідних шляхів в тканинах рукава, по яких надходять з коренів до втеч та грона живильні речовини і волога.  Якщо в перші роки кущ росте слабко, то спочатку формують не 4, а 2 рукави, а потім інші.  Вієрній многорукавная Формування Залежно від сили росту молодого куща в перші роки залишають 4-6 сильних пагонів, коротко їх обрізаючи.

Ці пагони винограду потрібні для створення основи рукавів.  На 2-3-й рік 2-4 сильних втечі в середині куща обрізають на 6-8 очок і підв'язують похило. Прискореним способом можна формувати і весь молодий виноградний кущ. При хорошому зростанні кущів на 2-й, а при слабкому зростанні на 3-й рік після посадки з розвинулися на коротко обрізаних лозах пагонів залишають 4, а решта виламують. При формуванні куща по віялової системі залишені пагони прищипують над 2 - 3 листом, а при формуванні по многорукавная віялової системі - на висоті 40-60 см (крайні пагони прищипують вище), щоб викликати розвиток пасинків.

З усіх розвинених пасинків на кожному пагоні залишають по 2 верхніх, з яких у наступному році формують плодові ланки.  Похилий або косою кордон Створюють один сильний рукав, по довжині якого розташовується кілька плодових ланок.  У рік посадки на кущі винограду вирощують 1 довгий втечу. На 2-й рік після посадки втечу обрізають на довжину всієї добре визрілий частини, але так, щоб після підв'язки ero в похилому положенні до нижньої дроті останній вічко був направлений вниз. Після розпускання бруньок виламують зайві пагони.

Видаляють всі пагони в нижній частині рукава до дроту і проріджують пагони на решті частини рукава, залишаючи лише кілька пагонів (на верхній стороні рукави) з відстанню між ними 35-40 см. Не виламують також остання втеча, необхідний для продовження рукави .  Навесні наступного року однорічні лози обрізають по довжині рукава на 2-3 очка, а верхню на таку Довжину, щоб після підв'язки її в горизонтальному по нижній дроті шпалери, 2 інших втечі (по одному з кожної сторони куща) підрізають коротко, залишаючи 2-3 вічка. Після розпускання бруньок на довго обрізаних лозах всі пагони, за винятком двох верхніх, виламують.

З надісланих пагонів у майбутньому році формують плодові ланки - нижні ріжуть на 2 - 3 очки (сучки заміщення), верхні більш довго - на плодоношення.  З пагонів винограду, які виросли на коротко обрізаних лозах біля основи куща, верхні ріжуть на 8 - 10 очок і вже описаним способом формують із них нові рукави, а нижні - знову ріжуть коротко.  Надалі, якщо необхідно, і нижні пагони обрізають довго для отримання рукавів або щорічно підрізають коротко для виведення нових рукавів замість старих (ланка омолодження).  У наступні роки дотримуються ті ж правила обрізки, що і при віялової форміровке.  З кожним роком рукави подовжуються, на них більше з'являється ран, вони старіють і втрачають продуктивність.

Такі рукави треба замінювати новими, для чого їх формують з пагонів, що розвиваються на голові куща винограду або на ланках омолодження, вищевикладеним способом.  Нові рукава можна виводити також прискореним способом з використанням пасинків. Сильний втечу, що йде з голови куща, прищипують на висоті 40 - 60 см. Розвинені після прищіпки пасинки, за винятком верхніх двох, виламують. З решти пасинків наступної весни формують плодові ланки.

Після розпускання бруньок на новій частині кордону залишають кілька пагонів на відстані 35-40 см один від одного і виламують інші.  На 4-й рік на першій частині кордону (трирічного віку) на кожному сучку формують плодові ланки, а на другій частині (дворічної) пагони обрізають на сучки, на яких будуть формувати плодові ланки навесні 5-го року.  Надалі щорічно на сформованих таким чином на кордоні рукавах нижній пагін обрізають коротко - на сучок заміщення, а верхній довго - на плодоношення. Плодоносні лози підв'язують похило до другої дроті або згинають дугами і кінці прив'язують до першої дроті.

Коли рукави сильно подовжуються і вкривати їх стає важко, на зміну їм виводять нові. Для цього біля основи старого рукави при уламку залишають втечу винограду, який потім обрізають на 2-3 очка. З отриманих пагонів у наступному році формують плодове ланка, а старий рукав вирізують біля основи.  Як і віялові формування, кордон можна виводити прискореним способом з використанням пасинків. Сильний і досить довгий втечу на початку літа прищипують і підв'язують в похилому положенні до першої дроті.

Коли розвинуться пасинки, їх залишають у потрібних місцях, а зайві виламують. Навесні наступного року кожен торішній пасинок обрізають на 2-3 очка і з отриманих на них пагонів у подальшому формують плодові ланки. Таким же способом нормують новий кордон, якщо потрібно замінити старий, який втратив продуктивність.

Чашоподібна Формування Застосовується при культурі винограду на колах і загущеною посадці кущів. Виводиться в основному так само, як і віялова формування, але рукави розташовуються не в одній площині, а направляються в різні боки, внаслідок чого кущ набуває вид чаші. На кожному рукаві щорічно доставляють сучок заміщення і плодову лозу. Плодові лози згинають в дуги і кінці прив'язують до поставленого в центрі чаші колу.

Всі зелені пагони, в міру зростання підв'язують навколо кола.  Донська чаша Кущі винограду висаджують квадратно-гніздовим способом. Відстань між центрами гнізд близько 4 м. В одну яму розміром 70X70X70 см виводити 4 саджанця - по одному в кожному кутку квадрата. Відступивши від центру ями (гнізда) на 1,5 м, по кутах квадрата встановлюють 4 кола висотою 1,2-1,3 м. кілків на висоті 1 м від землі прив'язують жердини.

У перші 2 роки кущі винограду підрізають коротко, щоб до початку 3-го року виростити 2-3 сильних втечі. Ці пагони прив'язують до жердин і вкорочують.  На початку 4-го року встановлюють по кутах квадрата нa відстані 2,35 м від центру гнізда ще 4 кола довше поставлених раніше і до них теж прив'язують жердини, але вже на висоті 2 м. До цих жердин підв'язують лози і зелені пагони.

На кожному кущі винограду в гнізді формують по 3-4 багаторічних рукави довжиною 70-100 см, з 4-5 довгими відгалуженнями і плодовими лозами і сучками на них. Якщо будь-яку частину куща необхідно видалити, то замість неї вирощують нову з порослевих пагонів.  Кущі, сформовані у вид донський чаші, ефектні, ошатні, служать прикрасою ділянки і можуть давати врожай до 50 кг і більше.  Вертикальний кордон застосовується головним чином при вирощуванні винограду біля стін, альтанок, веранд. У зоні неукривного виноградарства для цього підходять всі сорти, в укривний зоні - тільки досить морозостійкі.

На 2-й рік після посадки кущ обрізають на 2 очка і вирощують 2 сильних втечі.  На 3-й рік обидва втечі підрізають довго і підв'язують один у вертикальному положенні, а інший - у горизонтальному. Перший втечу використовують для виведення кордону, другий-для одержання врожаю. Однак при слабкому розвитку куща залишають тільки один, вертикальний, втечу.

Очки вертикального торішнього втечі вирізують до висоти першого дроту. На 3-6 очок вище дроту втечу обрізають. Розвинені бічні пагони підв'язують похило на обидві сторони, а верхній втечу-вертикально, для продовження кордону. При черговій обрізку бічні пагони обрізають на 2-3 очка і на них, потім створюють плодові ланки, а верхній втечу обрізають на 3-6 очок вище черговий дроту.

З надісланих очок розвиваються бічні пагони, які використовуються для утворення плодових ланок, а верхній - для продовження кордону. Якщо внизу друга втеча залишали на плодоношення, то на початку 4 роки її вирізують біля основи.  Надалі залишають пагони тільки на бічних гілках, всі порослеві пагони виламують.

Для заміни старого кордону спочатку біля основи виноградного куща вирощують новий сильний втечу і приступають формування нового кордону. Через рік старий кордон вирізають.  Для того щоб вивести кущ винограду на балкон, в перші роки вирощують на ньому 1-2 втечі, обрізаючи їх кожен рік з залишенням всій визрілий частини і даючи рости на кожному тільки верхньому побіжу (бічні виламують). Коли лози досягнуть балкона, на них (формують по декілька рукавів різної довжини. Високоштамбовая Формування (молдавська) рекомендується для неукривной зони.

На 2-й рік після посадки на кущі вирощують 2 сильних втечі, які після досягнення довжини 150-160 см згинають на висоті 80 см в протилежні сторони в площині ряду і підв'язують горизонтально до дроту, створюючи таким чином з кожного втечі штамб і плече.  Навесні 3-го року горизонтальну частину втечі (основу плеча) вкорочують, залишаючи 70-80 см з 7-10 оченятами, і вирощують на ній 5 пагонів - один біля основи плеча, решта на відстані 20-25 см один від одного. Зайві пагони на плечі, штамбі і голові куща виламують.  Навесні 4-го року втечу на кінці кожного плеча обрізають на 7-8 очок на плодоношення, пагони біля основи плеча підрізають на 5-6 очок, з яких у подальшому можна було б сформувати додаткове плече на кожному штамбі, інші пагони обрізають з залишенням 3 -4 очок (ріжки) для формування на них плодових ланок.

При уламку видаляють всі знову розвинулися паростки, двійники на ріжках, зайві пагони на основних плечах, а на додаткових плечах залишають по 3 втечі на відстані 20-25 см один від одного.  Навесні 5-го року на всіх ріжках формують плодові ланки, що складаються з плодових стрілок (батогів) з 8-10 очками і сучків заміщення (2-3 вічка). На кожному з додаткових плечей залишають по 2-3 ріжка з 3-4 вічками, на яких в подальшому формують плодові ланки.

Так формують кущі винограду на багатих, забезпечених вологою грунтах. На бідних грунтах кущі ростуть слабо, тому процес формування їх затримується. У перші 2 роки пагони обрізають коротко, на 3-4 очка, а штамби виганяють на 3-й рік. Крім того, не формують додаткових плечей і лози на плодоношення обрізають коротше - на 5-6 очок.

Замість двох можна виганяти 1 штамб з одним плечем, а друге плече, в протилежну сторону, сформувати на рік пізніше з втечі, що розвивається в місці згину.  Дроту натягують у 3 яруси - 2 нижніх на висоті 80 см (до них підв'язують плечі), 2 середніх, вище на 30-35 см (для підв'язки лоз) і 2 верхніх, на 40 - 50 см вище середніх, для заводу зеленого приросту.  У залежності від сорту, грунту, системи форміровке району зростання застосовують різні способи обрізки кущів винограду: коротку, середню, довгу, дуже довгу і змішану.  Обрізку лоз на 1-2 очка називають дуже короткою, на 3-4 очка - короткою, на 5-6 очок - середньої, на 7-8 очок - довгою і на 9-12 очок - дуже довгою. Якщо одні лози на кущі ріжуть коротко, а інші - довго, то це буде змішана обрізка.

Найбільш високі врожаї можна одержувати при змішаній обрізку кущів, але якість одержуваного врожаю буде хорошим лише за умови повного забезпечення вологою і поживними речовинами та своєчасного і ретельного догляду за кущами.  У посушливих зонах і на бідних грунтах лози слід обрізати коротше.  Кількість залишаються на кущі очок називають навантаженням куща вічками, а кількість розвинулися з них пагонів - навантаженням пагонами.  Слід враховувати, що кущі різних сортів і навіть одного й того ж сорту не можна обрізати однаково, кожен кущ в залежності від його потужності вимагає індивідуального підходу.

Якщо пагони за вегетацію дали дуже сильний прикриє і на старих частинах куща і рукавах прокинулося багато сплячих нирок, значить кущ був недостатньо навантажений пагонами і врожаєм, тому в наступному році ньому залишають більше очок. Якщо приріст куща був слабкий, навантаження зменшують. Залежно від сили росту виноградного куща на ньому формують 3-4 або 5-6 рукавів з плодовими ланками на них. Чим сильніше і товщі втечу, тим довше його залишають при обрізку. Замість однієї можна залишати 2 плодові лози на рукавах при одному сучку заміщення.

Слід відзначити, що в природних умовах зростання кущів на ділянці у зв'язку з різними непередбаченими обставинами не завжди вдається в точності дотримуватися прийнятої системи формування та обрізки. Іноді частина вічок і лоз може бути пошкоджена морозами або механічно при переховуванні і раскриваніі кущів, пагони можуть не вирости в потрібному місці або постраждати від весняних заморозків і пр.  Все ж таки необхідно, наскільки це можливо, прагнути до підтримки прийнятої форми куща, так як тільки сформовані і правильно обрізати кущі винограду можуть давати високі врожаї гарної якості.

Показником правильної обрізки є висока якість врожаю і розвиток пагонів характерною для даного сорту потужності.  Якщо врожай дуже великий, пагони ростуть слабо і не в змозі забезпечити його необхідними поживними речовинами, якість ягід знижується. Значить, при черговій обрізку навантаження кущів вічками треба зменшити.

Необхідно так регулювати навантаження, щоб отримувати виноград гарної якості при нормальному зростанні пагонів.  Урожай з куща в умовах присадибної ділянки може бути різним: при загущеною посадці - 2-3 кг винограду при площі живлення 2,5 X2 м, 3X2 м 5-10 кг і більше. Ще більший врожай можливий при одиночній посадці кущів. Відомі випадки, коли любителі отримували до 100 кг винограду з 15-20-літніх кущів.

Правила та техніка обрізки винограду При обрізанні кущів винограду необхідно дотримуватися правила плодового ланки, що формується на торішньому сучку заміщення. Але якщо на сучку пагони вийшли слабкі, то нижній ріжуть на черговий сучок заміщення, а верхній видаляють. На плодоношення в цьому випадку залишають одну з добре розвинених лоз на отплодоносивших гілки.  У тих випадках, коли на сучку заміщення взагалі немає відповідного втечі, для чергового сучка вибирають виросла поблизу лозу на багаторічній частини виноградного рукави.

На заміщення і плодоношення залишають тільки найбільш розвинені і неушкоджені лози.  Тонкі, з укороченими міжвузлями, потворні і дуже товсті лози для цього непридатні.  Зрізи під час обрізання повинні бути гладкими, по можливості невеликими і тільки з одного боку рукава. Суки заміщення завжди повинні бути нижче плодових лоз і спрямовані назовні від куща.

Небажано залишати сучки на отплодоносивших лозі, оскільки це порушує правила нанесення ран і призводить до швидкого подовження рукавів винограду.  Для заміни старих рукавів вирощують пагони від формування куща і протягом 2 років або прискореним способом за 1 рік формують із них нові рукави з плодовими ланками.  Самими плодоносними є пагони, які виросли на торішній деревині. Проте добре розвинені і 1 навіть жирові лози на багаторічній деревині винограду можуть плодоносити, тому при необхідності і їх можна використовувати для одержання врожаю.

Різні сорти винограду, які ростуть у різних грунтово-кліматичних умовах, обрізають на неоднакову довжину, тому дати конкретну рекомендацію для всіх випадків неможливо. Орієнтовно можна сказати, що лози тих сортів, у яких нижні бруньки відрізняються високою плодоносністю, слід різати коротше - на 5-8 нирок і менше (багато європейських та європейсько-амурські сорту). Якщо ж нижні бруньки в корту малоплодоносние або безплідні, довжину обрізки Збільшують до 10-12 нирок (середньоазіатські, вірменські й деякі інші сорти винограду).  Обрізають виноград секатором і пилкою. Секатор необхідно гостро нагострити і відрегулювати так, щоб їм можна було різати по всій довжині леза найтоншу папір.

Пила повинна мати злегка зігнуте у вигляді коси полотно завдовжки 25-30 см, зубці повинні бути добре наточені і мати нахил у бік ручки (пиляти на себе). Секатором обрізають 1 -, 2 -, 3-річні лози, більш товсті - пилкою. При роботі секатор тримають так, щоб ніж був з боку залишеної частини лози. Це сприяє отриманню чистих зрізів.

Якщо втеча вирізають повністю, після зрізу не повинно залишатися пенька.  У районах укривного виноградарства обрізку рекомендують проводити в два прийоми - восени і навесні. Восени видаляють всі непотрібні для формування і отримання врожаю лози, весняну обрізку проводять з урахуванням підмерзання нирок.  Щоб встановити відсоток загиблих очок, з кількох кущів сорту винограду зрізають 5-6 ліз і через кожне очко роблять поздовжній зріз гострим ножем.

Якщо бруньки на зрізі зелені, значить вони живі; коричневий або чорний колір свідчить про загибель бруньок. Підраховують кількість переглянутих очок, у тому числі пошкоджених. Потім число пошкоджених очок множать на 100 і результат ділять на кількість усіх переглянутих очок. Отримують відсоток пошкоджених очок, відповідно до якого збільшують навантаження кущів винограду очками.

Догляд за виноградом 1. Місце посадки вибирають сонячне, не затінене деревами й будівлями. Грунти під вирощування підходять будь-які, за винятком низинних, затоплюваних ділянок і засолених грунтів.  2. Під посадку копають ями глибиною і шириною 70-80 см і заповнюють їх родючою землею з додаванням старого перепрілого гною і піску в пропорції 10:3:1. Ями заповнюють не повністю, залишаючи поглиблення в 15-20 см, в яке згодом будуть укладати лози для зимівлі.

3. Строки посадки: живці та дворічні зимували саджанці висаджують у квітні, зелені вегетуючі саджанці висаджують з середини травня до середини червня після того, як мине небезпека пошкодження їх весняними заморозками зворотніми. Живці та дворічні зимували саджанці можна висаджувати також у жовтні перед настанням стійких заморозків на грунті.  4. При посадці саджанців у приготовленої грунті роблять ямку і встановлюють у неї саджанець так, щоб п'ята (підстава) саджанця розташовувалися на глибині 50 см від краю ями. Потім, розправляючи коріння горизонтально, поступово підсипають землю, поки над поверхнею не залишиться 3 нирок (або 3 листочків, якщо це зелений саджанець).

Садити виноград краще всього на південному схилі або біля південної стіни будинку корінням на північ, кроною на південь.  Формування кущів винограду Щоб зрозуміти, як формувати кущ винограду, треба знати його будову.

Кущ складається з підземного штамба, що розростається з черешка і знаходиться в грунті, надземного штамба - вертикального стовбура куща (у районах неукривного виноградарства), голови куща - надземного стовбура, від яких відходять багаторічні гілки (рукави), і однорічних лоз з розвиваються на них пагонами.  Всі типи форміровок можна розділити на 2 групи: штамбові і бесштамбовие. Штамбові Формування застосовують там, де виноградні кущі на зиму не вкривають; для районів укривного виноградарства придатні бесштамбовие формування, зручні для укриття.

Бесштамбовие Формування підрозділяють на чашоподібні, віялові і кордони. Так як в більшості виноградарських районів нашої країни кущі винограду на зиму вкривають, найбільшого поширення набули бесштамбовие формування, особливо многорукавная віялова.  Вієрній Формування Для неї характерна наявність чотирьох рукавів, розташованих по 2 на кожній стороні куща. На рукавах формують плодові ланки, що складаються з сучка заміщення та плодоносної лози (стрілки, дуги або батоги). Виводять Формування так. На 2-й рік після посадки на кущі залишають 2 лози, які обрізають на 2 - 3 очки. Улітку при уламку пагонів залишають 4 нижніх сильних втечі, а інші видаляють. Що залишилися в подальшому отплодоносівшіе виноградні лози щорічно видаляють, а з пагонів, що виросли на сучках заміщення, формують нові плодові ланки - нижній пагін обрізають на черговий сучок заміщення, а верхній - на плодоношення, причому в залежності від потужності куща обрізають то короче, то довші. ...

Ці пагони винограду потрібні для створення основи рукавів.  На 2-3-й рік 2-4 сильних втечі в середині куща обрізають на 6-8 очок і підв'язують похило. Прискореним способом можна формувати і весь молодий виноградний кущ. При хорошому зростанні кущів на 2-й, а при слабкому зростанні на 3-й рік після посадки з розвинулися на коротко обрізаних лозах пагонів залишають 4, а решта виламують. При формуванні куща по віялової системі залишені пагони прищипують над 2 - 3 листом, а при формуванні по многорукавная віялової системі - на висоті 40-60 см (крайні пагони прищипують вище), щоб викликати розвиток пасинків. <<>> З усіх розвинених пасинків на кожному пагоні залишають по 2 верхніх, з яких у наступному році формують плодові ланки.  Похилий або косою кордон Створюють один сильний рукав, по довжині якого розташовується кілька плодових ланок.  У рік посадки на кущі винограду вирощують 1 довгий втечу. На 2-й рік після посадки втечу обрізають на довжину всієї добре визрілий частини, але так, щоб після підв'язки ero в похилому положенні до нижньої дроті останній вічко був направлений вниз. Після розпускання бруньок виламують зайві пагони. <<>> Видаляють всі пагони в нижній частині рукава до дроту і проріджують пагони на решті частини рукава, залишаючи лише кілька пагонів (на верхній стороні рукави) з відстанню між ними 35-40 см. Не виламують також остання втеча, необхідний для продовження рукави .  Навесні наступного року однорічні лози обрізають по довжині рукава на 2-3 очка, а верхню на таку Довжину, щоб після підв'язки її в горизонтальному по нижній дроті шпалери, 2 інших втечі (по одному з кожної сторони куща) підрізають коротко, залишаючи 2-3 вічка. Після розпускання бруньок на довго обрізаних лозах всі пагони, за винятком двох верхніх, виламують. <<>> З надісланих пагонів у майбутньому році формують плодові ланки - нижні ріжуть на 2 - 3 очки (сучки заміщення), верхні більш довго - на плодоношення.  З пагонів винограду, які виросли на коротко обрізаних лозах біля основи куща, верхні ріжуть на 8 - 10 очок і вже описаним способом формують із них нові рукави, а нижні - знову ріжуть коротко.  Надалі, якщо необхідно, і нижні пагони обрізають довго для отримання рукавів або щорічно підрізають коротко для виведення нових рукавів замість старих (ланка омолодження).  У наступні роки дотримуються ті ж правила обрізки, що і при віялової форміровке.  З кожним роком рукави подовжуються, на них більше з'являється ран, вони старіють і втрачають продуктивність. <<>> Такі рукави треба замінювати новими, для чого їх формують з пагонів, що розвиваються на голові куща винограду або на ланках омолодження, вищевикладеним способом.  Нові рукава можна виводити також прискореним способом з використанням пасинків. Сильний втечу, що йде з голови куща, прищипують на висоті 40 - 60 см. Розвинені після прищіпки пасинки, за винятком верхніх двох, виламують. З решти пасинків наступної весни формують плодові ланки. <<>> Після розпускання бруньок на новій частині кордону залишають кілька пагонів на відстані 35-40 см один від одного і виламують інші.  На 4-й рік на першій частині кордону (трирічного віку) на кожному сучку формують плодові ланки, а на другій частині (дворічної) пагони обрізають на сучки, на яких будуть формувати плодові ланки навесні 5-го року.  Надалі щорічно на сформованих таким чином на кордоні рукавах нижній пагін обрізають коротко - на сучок заміщення, а верхній довго - на плодоношення. Плодоносні лози підв'язують похило до другої дроті або згинають дугами і кінці прив'язують до першої дроті. <<>> Коли рукави сильно подовжуються і вкривати їх стає важко, на зміну їм виводять нові. Для цього біля основи старого рукави при уламку залишають втечу винограду, який потім обрізають на 2-3 очка. З отриманих пагонів у наступному році формують плодове ланка, а старий рукав вирізують біля основи.  Як і віялові формування, кордон можна виводити прискореним способом з використанням пасинків. Сильний і досить довгий втечу на початку літа прищипують і підв'язують в похилому положенні до першої дроті. <<>> Коли розвинуться пасинки, їх залишають у потрібних місцях, а зайві виламують. Навесні наступного року кожен торішній пасинок обрізають на 2-3 очка і з отриманих на них пагонів у подальшому формують плодові ланки. Таким же способом нормують новий кордон, якщо потрібно замінити старий, який втратив продуктивність. <<>> Чашоподібна Формування Застосовується при культурі винограду на колах і загущеною посадці кущів. Виводиться в основному так само, як і віялова формування, але рукави розташовуються не в одній площині, а направляються в різні боки, внаслідок чого кущ набуває вид чаші. На кожному рукаві щорічно доставляють сучок заміщення і плодову лозу. Плодові лози згинають в дуги і кінці прив'язують до поставленого в центрі чаші колу. <<>> Всі зелені пагони, в міру зростання підв'язують навколо кола.  Донська чаша Кущі винограду висаджують квадратно-гніздовим способом. Відстань між центрами гнізд близько 4 м. В одну яму розміром 70X70X70 см виводити 4 саджанця - по одному в кожному кутку квадрата. Відступивши від центру ями (гнізда) на 1,5 м, по кутах квадрата встановлюють 4 кола висотою 1,2-1,3 м. кілків на висоті 1 м від землі прив'язують жердини. <<>> У перші 2 роки кущі винограду підрізають коротко, щоб до початку 3-го року виростити 2-3 сильних втечі. Ці пагони прив'язують до жердин і вкорочують.  На початку 4-го року встановлюють по кутах квадрата нa відстані 2,35 м від центру гнізда ще 4 кола довше поставлених раніше і до них теж прив'язують жердини, але вже на висоті 2 м. До цих жердин підв'язують лози і зелені пагони. <<>> На кожному кущі винограду в гнізді формують по 3-4 багаторічних рукави довжиною 70-100 см, з 4-5 довгими відгалуженнями і плодовими лозами і сучками на них. Якщо будь-яку частину куща необхідно видалити, то замість неї вирощують нову з порослевих пагонів.  Кущі, сформовані у вид донський чаші, ефектні, ошатні, служать прикрасою ділянки і можуть давати врожай до 50 кг і більше.  Вертикальний кордон застосовується головним чином при вирощуванні винограду біля стін, альтанок, веранд. У зоні неукривного виноградарства для цього підходять всі сорти, в укривний зоні - тільки досить морозостійкі. <<>> На 2-й рік після посадки кущ обрізають на 2 очка і вирощують 2 сильних втечі.  На 3-й рік обидва втечі підрізають довго і підв'язують один у вертикальному положенні, а інший - у горизонтальному. Перший втечу використовують для виведення кордону, другий-для одержання врожаю. Однак при слабкому розвитку куща залишають тільки один, вертикальний, втечу. <<>> Очки вертикального торішнього втечі вирізують до висоти першого дроту. На 3-6 очок вище дроту втечу обрізають. Розвинені бічні пагони підв'язують похило на обидві сторони, а верхній втечу-вертикально, для продовження кордону. При черговій обрізку бічні пагони обрізають на 2-3 очка і на них, потім створюють плодові ланки, а верхній втечу обрізають на 3-6 очок вище черговий дроту. <<>> З надісланих очок розвиваються бічні пагони, які використовуються для утворення плодових ланок, а верхній - для продовження кордону. Якщо внизу друга втеча залишали на плодоношення, то на початку 4 роки її вирізують біля основи.  Надалі залишають пагони тільки на бічних гілках, всі порослеві пагони виламують. <<>> Для заміни старого кордону спочатку біля основи виноградного куща вирощують новий сильний втечу і приступають формування нового кордону. Через рік старий кордон вирізають.  Для того щоб вивести кущ винограду на балкон, в перші роки вирощують на ньому 1-2 втечі, обрізаючи їх кожен рік з залишенням всій визрілий частини і даючи рости на кожному тільки верхньому побіжу (бічні виламують). Коли лози досягнуть балкона, на них (формують по декілька рукавів різної довжини. Високоштамбовая Формування (молдавська) рекомендується для неукривной зони. <<>> На 2-й рік після посадки на кущі вирощують 2 сильних втечі, які після досягнення довжини 150-160 см згинають на висоті 80 см в протилежні сторони в площині ряду і підв'язують горизонтально до дроту, створюючи таким чином з кожного втечі штамб і плече.  Навесні 3-го року горизонтальну частину втечі (основу плеча) вкорочують, залишаючи 70-80 см з 7-10 оченятами, і вирощують на ній 5 пагонів - один біля основи плеча, решта на відстані 20-25 см один від одного. Зайві пагони на плечі, штамбі і голові куща виламують.  Навесні 4-го року втечу на кінці кожного плеча обрізають на 7-8 очок на плодоношення, пагони біля основи плеча підрізають на 5-6 очок, з яких у подальшому можна було б сформувати додаткове плече на кожному штамбі, інші пагони обрізають з залишенням 3 -4 очок (ріжки) для формування на них плодових ланок. <<>> При уламку видаляють всі знову розвинулися паростки, двійники на ріжках, зайві пагони на основних плечах, а на додаткових плечах залишають по 3 втечі на відстані 20-25 см один від одного.  Навесні 5-го року на всіх ріжках формують плодові ланки, що складаються з плодових стрілок (батогів) з 8-10 очками і сучків заміщення (2-3 вічка). На кожному з додаткових плечей залишають по 2-3 ріжка з 3-4 вічками, на яких в подальшому формують плодові ланки. <<>> Так формують кущі винограду на багатих, забезпечених вологою грунтах. На бідних грунтах кущі ростуть слабо, тому процес формування їх затримується. У перші 2 роки пагони обрізають коротко, на 3-4 очка, а штамби виганяють на 3-й рік. Крім того, не формують додаткових плечей і лози на плодоношення обрізають коротше - на 5-6 очок. <<>> Замість двох можна виганяти 1 штамб з одним плечем, а друге плече, в протилежну сторону, сформувати на рік пізніше з втечі, що розвивається в місці згину.  Дроту натягують у 3 яруси - 2 нижніх на висоті 80 см (до них підв'язують плечі), 2 середніх, вище на 30-35 см (для підв'язки лоз) і 2 верхніх, на 40 - 50 см вище середніх, для заводу зеленого приросту.  У залежності від сорту, грунту, системи форміровке району зростання застосовують різні способи обрізки кущів винограду: коротку, середню, довгу, дуже довгу і змішану.  Обрізку лоз на 1-2 очка називають дуже короткою, на 3-4 очка - короткою, на 5-6 очок - середньої, на 7-8 очок - довгою і на 9-12 очок - дуже довгою. Якщо одні лози на кущі ріжуть коротко, а інші - довго, то це буде змішана обрізка. <<>> Найбільш високі врожаї можна одержувати при змішаній обрізку кущів, але якість одержуваного врожаю буде хорошим лише за умови повного забезпечення вологою і поживними речовинами та своєчасного і ретельного догляду за кущами.  У посушливих зонах і на бідних грунтах лози слід обрізати коротше.  Кількість залишаються на кущі очок називають навантаженням куща вічками, а кількість розвинулися з них пагонів - навантаженням пагонами.  Слід враховувати, що кущі різних сортів і навіть одного й того ж сорту не можна обрізати однаково, кожен кущ в залежності від його потужності вимагає індивідуального підходу. <<>> Якщо пагони за вегетацію дали дуже сильний прикриє і на старих частинах куща і рукавах прокинулося багато сплячих нирок, значить кущ був недостатньо навантажений пагонами і врожаєм, тому в наступному році ньому залишають більше очок. Якщо приріст куща був слабкий, навантаження зменшують. Залежно від сили росту виноградного куща на ньому формують 3-4 або 5-6 рукавів з плодовими ланками на них. Чим сильніше і товщі втечу, тим довше його залишають при обрізку. Замість однієї можна залишати 2 плодові лози на рукавах при одному сучку заміщення. <<>> Слід відзначити, що в природних умовах зростання кущів на ділянці у зв'язку з різними непередбаченими обставинами не завжди вдається в точності дотримуватися прийнятої системи формування та обрізки. Іноді частина вічок і лоз може бути пошкоджена морозами або механічно при переховуванні і раскриваніі кущів, пагони можуть не вирости в потрібному місці або постраждати від весняних заморозків і пр.  Все ж таки необхідно, наскільки це можливо, прагнути до підтримки прийнятої форми куща, так як тільки сформовані і правильно обрізати кущі винограду можуть давати високі врожаї гарної якості. <<>> Показником правильної обрізки є висока якість врожаю і розвиток пагонів характерною для даного сорту потужності.  Якщо врожай дуже великий, пагони ростуть слабо і не в змозі забезпечити його необхідними поживними речовинами, якість ягід знижується. Значить, при черговій обрізку навантаження кущів вічками треба зменшити. <<>> Необхідно так регулювати навантаження, щоб отримувати виноград гарної якості при нормальному зростанні пагонів.  Урожай з куща в умовах присадибної ділянки може бути різним: при загущеною посадці - 2-3 кг винограду при площі живлення 2,5 X2 м, 3X2 м 5-10 кг і більше. Ще більший врожай можливий при одиночній посадці кущів. Відомі випадки, коли любителі отримували до 100 кг винограду з 15-20-літніх кущів. <<>> Правила та техніка обрізки винограду При обрізанні кущів винограду необхідно дотримуватися правила плодового ланки, що формується на торішньому сучку заміщення. Але якщо на сучку пагони вийшли слабкі, то нижній ріжуть на черговий сучок заміщення, а верхній видаляють. На плодоношення в цьому випадку залишають одну з добре розвинених лоз на отплодоносивших гілки.  У тих випадках, коли на сучку заміщення взагалі немає відповідного втечі, для чергового сучка вибирають виросла поблизу лозу на багаторічній частини виноградного рукави. <<>> На заміщення і плодоношення залишають тільки найбільш розвинені і неушкоджені лози.  Тонкі, з укороченими міжвузлями, потворні і дуже товсті лози для цього непридатні.  Зрізи під час обрізання повинні бути гладкими, по можливості невеликими і тільки з одного боку рукава. Суки заміщення завжди повинні бути нижче плодових лоз і спрямовані назовні від куща. <<>> Небажано залишати сучки на отплодоносивших лозі, оскільки це порушує правила нанесення ран і призводить до швидкого подовження рукавів винограду.  Для заміни старих рукавів вирощують пагони від формування куща і протягом 2 років або прискореним способом за 1 рік формують із них нові рукави з плодовими ланками.  Самими плодоносними є пагони, які виросли на торішній деревині. Проте добре розвинені і 1 навіть жирові лози на багаторічній деревині винограду можуть плодоносити, тому при необхідності і їх можна використовувати для одержання врожаю. <<>> Різні сорти винограду, які ростуть у різних грунтово-кліматичних умовах, обрізають на неоднакову довжину, тому дати конкретну рекомендацію для всіх випадків неможливо. Орієнтовно можна сказати, що лози тих сортів, у яких нижні бруньки відрізняються високою плодоносністю, слід різати коротше - на 5-8 нирок і менше (багато європейських та європейсько-амурські сорту). Якщо ж нижні бруньки в корту малоплодоносние або безплідні, довжину обрізки Збільшують до 10-12 нирок (середньоазіатські, вірменські й деякі інші сорти винограду).  Обрізають виноград секатором і пилкою. Секатор необхідно гостро нагострити і відрегулювати так, щоб їм можна було різати по всій довжині леза найтоншу папір. <<>> Пила повинна мати злегка зігнуте у вигляді коси полотно завдовжки 25-30 см, зубці повинні бути добре наточені і мати нахил у бік ручки (пиляти на себе). Секатором обрізають 1 -, 2 -, 3-річні лози, більш товсті - пилкою. При роботі секатор тримають так, щоб ніж був з боку залишеної частини лози. Це сприяє отриманню чистих зрізів. <<>> Якщо втеча вирізають повністю, після зрізу не повинно залишатися пенька.  У районах укривного виноградарства обрізку рекомендують проводити в два прийоми - восени і навесні. Восени видаляють всі непотрібні для формування і отримання врожаю лози, весняну обрізку проводять з урахуванням підмерзання нирок.  Щоб встановити відсоток загиблих очок, з кількох кущів сорту винограду зрізають 5-6 ліз і через кожне очко роблять поздовжній зріз гострим ножем. <<>> Якщо бруньки на зрізі зелені, значить вони живі; коричневий або чорний колір свідчить про загибель бруньок. Підраховують кількість переглянутих очок, у тому числі пошкоджених. Потім число пошкоджених очок множать на 100 і результат ділять на кількість усіх переглянутих очок. Отримують відсоток пошкоджених очок, відповідно до якого збільшують навантаження кущів винограду очками. <<>> Догляд за виноградом 1. Місце посадки вибирають сонячне, не затінене деревами й будівлями. Грунти під вирощування підходять будь-які, за винятком низинних, затоплюваних ділянок і засолених грунтів.  2. Під посадку копають ями глибиною і шириною 70-80 см і заповнюють їх родючою землею з додаванням старого перепрілого гною і піску в пропорції 10:3:1. Ями заповнюють не повністю, залишаючи поглиблення в 15-20 см, в яке згодом будуть укладати лози для зимівлі. <<>> 3. Строки посадки: живці та дворічні зимували саджанці висаджують у квітні, зелені вегетуючі саджанці висаджують з середини травня до середини червня після того, як мине небезпека пошкодження їх весняними заморозками зворотніми. Живці та дворічні зимували саджанці можна висаджувати також у жовтні перед настанням стійких заморозків на грунті.  4. При посадці саджанців у приготовленої грунті роблять ямку і встановлюють у неї саджанець так, щоб п'ята (підстава) саджанця розташовувалися на глибині 50 см від краю ями. Потім, розправляючи коріння горизонтально, поступово підсипають землю, поки над поверхнею не залишиться 3 нирок (або 3 листочків, якщо це зелений саджанець).

  


moovie Ручка с лентикулярным изображением в формате . Скидки!

обрізка лоз, при вирощуванні винограду, обрізка винограду


© Copyright vinogradnik.ks.ua
Про виноград, сорти винограду й його корисних властивостях.